Metal Architecture Home

Religious

Emmanuel United Methodist Church, Carmi, Ill.

Photo: Alicia Schuette at Alicia Schuette Photography, Effingham, Ill.
Photo: Alicia Schuette at Alicia Schuette Photography, Effingham, Ill.

There were three primary goals to replace Emmanuel United Methodist Church’s aging building with a new one. Accessibility needed to be improved, utility and maintenance costs reduced and some elements of the existing church building included in the new design.

The existing building had several steps leading up to the entrance and the kitchen in the basement; the spaces weren’t accessible to all members of the church’s congregation. Tennill and Associates Inc. (now Aedifica Case Engineering) and Walk Architecture designed the building to house four main spaces on one level: a sanctuary, narthex, kitchen and fellowship hall.

To reduce utility and maintenance costs, the architects designed the new building with a metal roof and metal walls. Additionally, tinted, insulated glass, spray-foam insulation and a high-efficiency HVAC system were utilized.

At the roof, K. Wohltman Construction Inc. installed 16,873 square feet of Varco Pruden Buildings’ standing seam roof system in Cool Zinc Gray. It also installed 4,188 square feet of Varco Pruden Buildings’ Panel Rib wall system in Cool Granite Gray.

Dan’s Glass Inc. fabricated and installed a storefront system for the project. It used about 1,100 square feet of CRL-U.S. Aluminum’s aluminum framing and Oldcastle BuildingEnvelope’s insulated, gray tinted, low-E glazing. For another access improvement, Dan’s Glass installed Stanley Access Technologies LLC’s automatic door operators at the main entrance.

Several of the existing building’s components were incorporated in the new building. Jacksonville Stained Glass Inc. removed stained glass from the existing building, reconfigured it and installed it in the sanctuary of the new building. Additionally, the original church bell was removed and craned into place in a new bell tower before a steeple was installed. The 15,016-square-foot project took approximately 10 months and was completed in May 2015.