Metal Architecture Home

Agriculture & Self Storage

Komatsu America Corp., Sahuarita, Ariz.

Photo: Greg St. Clair

Komatsu America’s truck shop and training facility is one 77,000-square-foot building constructed with four attached buildings. Approximately 30,000 square feet of the building footprint is a 72-foot-tall mining truck shop and training center.

M3 Engineering and Technology Corp., architect and construction manager for the project, designed the building to support two bridge cranes in a single bay, where they’re used to service and disassemble the large mining trucks Komatsu America manufactures. In the shop and training center, a 50-ton bridge crane and 60-ton bridge crane were installed to service equipment.

Nucor Building Systems’ metal building system, supplied by its plant in Brigham, Utah, was designed with high ceilings and the ability to carry heavy crane loads. Arizona Corporate Builders LLC was the steel building contractor and contracted Parsons Steel Erectors Inc. as the erector. The structure has large, 55-foot Jack beam support bays. They allow the cranes to pass overhead and for space to incorporate 50-foot-wide, 42-foot, 6-inch-tall door openings for the mining trucks.

For the roof, Arizona Corporate Builders contracted Landmark Metal Builders Inc. to install Nucor Building Systems’ 24-gauge CFR standing seam roof system in White. For soffits, Landmark Metal Builders installed Metal Sales Manufacturing Corp.’s 24-gauge, tongue-and-groove, TLC-1 Flat Panels with a Kynar finish. Also for the roof, R&S Manufacturing and Sales Co. supplied roof curbs and 22, 4-foot-wide by 8-foot-long, double-domed skylights.

For the walls, Landmark Metal Builders installed Nucor Building Systems’ 24-gauge Reverse Classic Accent Panels. Therm-All Inc. supplied insulation for the project.

For the mining truck access doors, Wilson Industrial Doors supplied its clear open bifold doors. Five of the doors are 42 feet, 6 inches wide by 30 feet tall. Two doors are 50 feet wide by 30 feet tall. The doors were sheeted with fiberglass translucent panels to provide daylighting. The project was completed in September 2015.