Metal Architecture Home

Education

Student Recreation Center, University of California, Riverside, Calif.

Photo: Bill Timmerman

Photo: Bill Timmerman

CannonDesign created an expansion design for the University of California, Riverside's (UC Riverside) Student Recreation Center that preserved an existing at-grade pedestrian thoroughfare and connected to existing recreation facilities. The facility is organized with a large, cantilevered second floor that bridges the existing pedestrian thoroughfare and connects to the existing building. The majority of fitness functions are located on a broadly cantilevered second-floor bridge that features open interior spaces with expansive glazing.

UC Riverside's design guidelines require standardized blend brick on new buildings. CannonDesign specified heavy, opaque elements on the first floor clad with campus masonry and metal on the second floor for a sense of lightness.

Craig Hamilton, FAIA, project principal at CannonDesign, says the curved masonry volume anchors the glazed second floor and defines major program elements on the first floor including a gymnasium, locker rooms and support spaces. "Our design team's open concept creates dynamic relationships between various programmatic components enhancing social engagement," he says. "The line between the interior and exterior experience has been blurred through the interplay of solid, void and materiality transforming the entire site into a place for student enjoyment and interaction. The overall effect is a shimmering sinuous form hovering above a collection of softly curved masonry volumes. In contrast to the robust building base elements, the reflectivity, translucency and overall sheen of the metal create a dynamic expression echoing the spirit of physical activity, movement and recreation."

CannonDesign specified lightweight, perforated, flat aluminum panels to create an undulating translucent exterior scrim. The metal scrim floats around the curving façade, shades the second-floor glazing and reduces heat gain. It extends to the floor line at western exposures, raises up and extends out from the façade where the glazing faces south. The design was derived from the movement pattern of the sun. Additionally, CannonDesign specified vertical ribbed metal and glass for the exterior skin on the second floor. The perforated aluminum panels were specified to complement the vertical ribbed metal and glass.

Van Nuys Sheet Metal installed 9,500 square feet of California Panel Systems LLP's Perforated Aluminum Plate Panel System for the project. The metal wall panels are 1/8-inch-thick aluminum (5052-H32) with 3/8-inch diameter perforations 9/16-inch on-center, 60 degrees staggered, with a Bright Silver Kynar XL finish. CannonDesign designed the 91,892-square-foot expansion project to exceed California's Title 24 code of regulations by 30 percent and achieve LEED Gold certification. It was completed in April 2015.

Owner: University of California, Riverside
General contractor: C.W. Driver, Pasadena, Calif.
Architect: CannonDesign, Los Angeles
Installer: Van Nuys Sheet Metal, Carson, Calif.
Metal wall panels: California Panel Systems LLP, El Cajon, Calif., calpanelsystems.com